Flickr Photogallery

Subscribe Newsletter

subscribe with FeedBurner

BitConnect's Director Of Australia Promotions Banned By The Country's Regulator

  • 7. September 2020 at 23:11

De Australische corporate toezichthouder heeft een lokale medewerker verboden om in de financiële sector te opereren vanwege zijn betrokkenheid bij de beruchte crypto-fraude – BitConnect.

De Australische Securities and Investment Commission (ASIC) heeft een Australische staatsburger verboden om in de financiële sector te werken. Volgens de waakhond opereerde John Louis Anthony Bigatton als directeur van Australia Promotions voor de beruchte cryptocurrency scam – BitConnect.

Aussie National Banned For BitConnect Participation

Zoals CryptoPotato vorig jaar meldde, is de Australische bedrijfsregulator gekraakt op de vermeende BitConnect-promotor John Bigatton. Tegelijkertijd, bevroor het Federale Hof zijn rekeningen en activa en plaatste hem een reisverbod, vanaf het verzoek van ASIC.

Volgens een recent rapport heeft de toezichthouder de situatie verder aangepakt door Bigatton te verbieden om in de financiële sector actief te zijn. ASIC beweerde dat Bigatton van augustus 2017 tot januari 2018 als directeur van Australia Promotions bij BitConnect en zijn investeringsarm – het BitConnect Lending Platform – heeft gediend.

„ASIC beweert dat Bigatton niet-gelicentieerd advies over financiële producten gaf en zich bezighield met gedrag dat misleidend of bedrieglijk was, of dat beleggers zou kunnen misleiden of bedriegen“.

De waakhond gaf ook aan dat Bigatton geen „fitte en geschikte persoon is om financiële diensten te verlenen; niet voldoende is opgeleid, of niet bevoegd is om financiële diensten te verlenen; waarschijnlijk in strijd is met een wet op de financiële dienstverlening“.

Bigatton heeft het recht om tegen de beslissing in beroep te gaan bij het Bestuurlijke Beroepstribunaal.

Het BitConnect-fraudeverhaal

BitConnect werd gelanceerd in 2016 en bood verdacht hoge dagelijkse rendementen voor gebruikers die hun bitcoins of andere cryptocurrency’s ruilden voor de BitConnect-munten op de beurs. De winst was afhankelijk van het aantal munten dat de gebruiker had en hoeveel mensen hij met succes heeft uitgenodigd om zich bij BitConnect aan te sluiten. Dit laatste gaf aanleiding tot bezorgdheid als het project niet een ander multilevel-marketingsysteem is.

De beloofde 1% dagelijkse opbrengsten trokken echter duizenden beleggers aan die werden verleid door het „revolutionaire“ algoritme van het bedrijf. Zonder details te geven, beweerde BitConnect dat dit algoritme de winst veilig stelde door Bitcoin Code te kopen wanneer de prijs ervan laag is en het te verkopen wanneer Bitcoin pompt.

De BitConnect Token (BCC) prijs schoot omhoog in overeenstemming met de groeiende belangstelling voor het project. BCC bereikte een piek van bijna $500 en bereikte een totale marktlimiet van bijna $3 miljard.

Desalniettemin begonnen de autoriteiten het project aan te pakken. Kort na de populariteitspiek tijdens de parabolische prijsstijging werd BitConnect geslagen met een Emergency Cease and Desist Order van de Texas Securities Commissioner. North Carolina volgde het voorbeeld.

Als reactie daarop sloot BitConnect de beurs, waardoor het voor investeerders onmogelijk werd om geld van het platform af te halen, en crashte BCC in waarde.

Tientallen slachtoffers dienden een klasse-rechtszaak in, die later werd samengevoegd tot één. Het is echter mogelijk dat ze hun geld nooit meer terugzien. De makers van BitConnect hebben een enorm web van verschillende bedrijven in verschillende belastingparadijzen opgezet, waardoor het opsporen van geld bijna onmogelijk werd.